Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Management și legislație

Loghează-te pentru a putea comenta

Legalitatea sau ilegalitatea implicării în viața privată prin filmarea pe ascuns

Смотри на русском языке

Categorie: Management și legislație

Viața privată a oricărei persoane este apărată de lege și de actele internaționale la care Republica Moldova este parte. În special art. 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului apără taina vieții private și a celei intime a oricărei persoane. Nimeni nu poate aduce atingere acestui drept fără o justificare adecvată. În special, orice ingerință în viața privată trebuie să fie prevăzută de lege, trebuie să urmărească un scop legitim, să fie necesară și proporțională într-o societate democratică. Ca regulă, pentru cetățenii care nu exercită puterea statului, se permite totul ce nu este interzis prin lege. Pentru acele persoane care înfăptuiesc puterea executivă, legislativă sau judecătorească se permite numai ceea ce este strict prevăzut prin lege.

Dacă ne referim la ultimul caz de acest fel produs în Republica Moldova putem suma faptele astfel: un politician a avut relații intime cu o altă persoană într-un local privat și într-o încăpere izolată; scena a fost înregistrată video și audio pe ascuns de către persoane nestabilite (deocamdată) și apoi difuzate pe larg în presă și pe rețelele de socializare de către persoane necunoscute.

Dacă aplicăm principiile generale descrise mai sus la faptele concrete, observăm că este vorba despre viața intimă și privată a cel puțin 2 persoane, una dintre care este un politician. Evident că viața intimă și privată este apărată de legislația Republicii Moldova și de cea internațională. Urmeză să verificăm dacă această ingerință a fost una justificată. Prima întrebare este dacă această ingerință a fost prevăzută de lege.  Pentru a răspunde la ea trebuie să stabilim cine a efectuat aceste înregistrări: reprezentanții statului sau persoane private? Dacă erau făcute de către reprezentanții statului, atunci ele sunt ilegale atâta timp cât nu au fost efectuate în cadrul unui dosar penal cu permisiunea unui judecător de instrucție. Dacă aceste înregistrări au fost efectuate de către persoane private, atunci urmează să verificăm scopul acestor înregistrări, necesitatea într-o societate democratică și proporționalitatea cu scopul urmărit. Aici sunt mai multe variante care pot fi discutate. De exemplu, efectuarea înregistrării de către un detectiv particular cu scopul pornirii unui proces de divorț cu soția politicianului. În acest caz, înregistrările ar fi putut fi folosite ca probe într-un proces judiciar închis. În aceste circumstanțe înregistrarea efectuată de un detectiv particular cu scopul descris mai sus pare a fi una justificată cu condiția că înregistrările nu vor ajunge în mass-media sau rețelele de socializare, iar ședința de judecată se va desfășura exclusiv cu ușile închise. Conform dreptului familiei, infidelitatea reprezintă motiv de divorț.

Dacă înregistrările au fost efectuate de către o persoană privată în alte scopuri, cum ar fi cele politice, scop de răzbunare, șantaj etc., atunci aceste acțiuni din start sunt interzise prin legea penală și se pedepsesc conform Codului Penal.

În orice caz, atunci cînd astfel de cazuri ajung în public, conform art. 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, statul are obligația pozitivă de a începe o investigație efectivă cu scopul stabilirii tuturor circumstanțelor relevante cazului înregistrării în secret a acestor relații și difuzarea lor în mass-media.  Art. 8 CEDO apără atât dreptul de a nu fi înregistrat în secret, cât și dreptul de a nu fi difuzate aceste înregistrări. 

Totodată, presa care a difuzat aceste înregistrări răspunde pentru asta conform legislației Republicii Moldova: Codului Audiovizualului și Codului Civil, or, era suficient să se menționeaze că a avut loc un astfel de caz, fără a difuza înregistrările video, iar scopul ar fi trebuit să fie doar pentru a atenționa instituțiile de drept asupra ilegalităților care au fost comise vis-a-vis de viața privată și intimă a persoanelor.

Iar la final, întrebările care se impun sunt următoarele:

Credeți că știau cei care au publicat înregistrările, mă refer la presă, despre aceste prevederi legale?

Ce ați face voi dacă vi s-ar propune să publicați asemenea înregistrări?

V-ați ghida de legea penală sau de ”legea audienței” și a vizualizărilor?

Ați avut cazuri în care ați avut ocazia să publicați astfel de înregistrări, dar nu ați făcut-o? Care a fost motivul? Frica de lege sau altul?

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

Pagina 1 din 2

«12»

10 Nov 2015, 09:59 #1 0

Legea cu privire la libertatea de exprimare prevede n art. 10 Dreptul la respectul vieţii private şi de familie
(1) Orice persoană are dreptul la respectul vieţii private şi de familie.
(2) Dreptul la respectul vieţii private şi de familie nu se extinde asupra informaţiilor despre viaţa privată şi de familie răspîndite cu acordul expres sau tacit al persoanei sau obţinute în locurile publice cînd persoana nu poate conta, în mod rezonabil, pe intimitate.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 3

03 Nov 2015, 09:39 #2 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 25

Din câte cunosc, cel puțin acea profesoara de la Ungheni, a cărei viață privată a devenit subiect de știre, a inițiat un proces cu Pro TV. Din păcate, nu s-a mai auzit nimic despre evoluția lui. Presa a privit în altă parte, s-a axat pe alte subiecte sau a încercat să demonstreze un interes public tras de păr. Din câte îmi amintesc, CCA a aplicat doar o măsură simbolică, iar Consiliul de Presă a reacționat cam în doi peri.

De această data reacția este incomparabil mai dură. Motivul este la suprafață - povestea le vizează pe cel puțin două jurnaliste, și povestea în sine miroase urât și afectează imaginea și credibilitatea presei. Ăsta este de fapt, elefantul din odaie, pe care toată lumea îl ignoră, vorbind insistent despre aspecte teoretice ale drepturilor omului care, s-o spunem pe șleau, nu prea ne-au interesat până acum, și toți înțeleg că nici nu ne-ar fi interesat dacă cei implicati nu erau cine erau.

Din păcate, această atitudine doar înrăutățește lucrurile. Ieri pe facebook cineva a comentat că acum avem nu doar justiție selectivă, ci și presă selectivă.

02 Nov 2015, 18:23 #3 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 50

Violeta Gașițoi, bine ochit: au fost pornite investigații pe ilegalităţile similare care au avut loc anterior??? Iată o temă pentru mass-media, se apucă cineva?

02 Nov 2015, 19:02 #3 0

Eu cred că în cazul dat presa ar putea în baza legii cu privire la accesul liber la informație să solicite de la procuratură această informație cîte cazuri au fost investigațe pe încălcarea veții private și interceptare, înregistare video ilegale, cîte au fost finisate și dacă a fost cineva condamnat pentru astfel de acțiuni ilegale.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 3

02 Nov 2015, 18:20 #4 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 25

Viata intima a oricarei persoane, fie ca e demnitari, fie ca e cetatean obisnuit, este de natura privata si nimeni nu are dreptul sa faca ingerinte in viata privata a cuiva. Deci, filmarile respective au fost facut ilegal,cu incalcarea legii. Faptul ca au fost scoase in spatiul public si tirajate, la fel, e incalcare atat a legislatiei, cat si a normelor deotologice. In mod normal, avocatii lui Vlad Filat ar trebui sa sesizeze organele de drept, Centrul National pentru protectia datelor personale si sa ceara cercetarea acestui caz. Cred ca ar trebui sa fie cercetat si patronul localului unde s-a produs actiunea, pentru ca el trebuie sa asigure securitatea clientilor sai atata timp cat se afla in local. Este limpede ca toate aceste inregistrari au fost facute pentru a-l compromite pe Vlad Filat a-l distruge ca politician. Banuesc ca le-au facut specialisti din structurile de stat - procurori sau securisti. Si totul s-a facut cu scopul de a-l santaja ulterior, ca sa cedeze cat mai multe sectoare, domenii, posturi, etc. E problema lui ca nu a avut grija sa fie prudent, sa nu calce stramb, dar asta e... .Cat priveste presa care le-a difuzat - a procedat neetic, multi au preluat pentru vizualizari, altii care sunt la cheremul partidelor politice - pentru ca asa li s-a cerut. Dincolo insa de partea legala si deotologica este partea morala de care n-au tinut cont cei care au inregistrat, distribuit, preluat, publicat etc etc. Pana la urma e de-a dreptul scarbos ceea ce fac mediile de informare care au preluat si tirajat aceste inregistrari. Daca ati observat ele au fost distribuite in presa on-line, care la moment e nereglementata si,deci, aceste medii de informare, daca pot fi numite asa, nu risca deocamdata nimic din punct de vedere legal. Ar putea doar sa se autosezizeze organizatiile de media si Consiliul de presa, sa faca anumite declaratii si sa atentioneze mediile on-line. Doar in cazul TV-urilor CCA are dreptul sa aplice sanctiuni. In rest totul e la latitudinea bunului simt...

02 Nov 2015, 18:39 #4 0

Presa on-line în viziunea mea pot fi sancționați conform art. 177 ” Încălcarea inviolabilității vieții private” care prevede că inclusiv răspîndirea cu bună știință a informațiilor ocrotite de lege , despre viața personală ce constituie secret personal sau familial al altei persoane fără comsimțămîntul ei se pedepsește penal. Astfel, observăm că legea penală a RM nu indică experes răspunderea penală survine pentru cei ce au difuzat, în cazul dat se aplică tuturor și respectiv presa on-line poate fi sancționată penal pentru difuzare.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 3

02 Nov 2015, 16:00 #5 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 25

"Totodată persoana care a avut de suferit, doar această persoană poate să depună sesizări organelor de drept cu solicitări de a se investiga cazurile și de a fi sancționate persoanele ce au încălcat legea, la fel se pot adresa și cu acțiuni civile/"

Si atunci despre ce discutam noi? Din ce se scrie mai sus - legea este, modalitati de a-ti face dreptate - la fel. Persoanele vizate in filmuletul discutat pot sa depuna sesizari.

02 Nov 2015, 18:05 #5 0

Noi discutăm nu doar despre înregistrarea cu persoana vizată, discutăm la general, dacă vă aduceți aminte au mai fost astfel de înregistrări publicate însă nu cunoaștem dacă a existat pe margina acestor ilegalități investigații demarate de organul de urmărire penală. În viziunea mea, persoanele ar fi bine să cunoască ce ar putea face cînd li se încalcă dreptul la viața privată. Totodată potrivit Codului de procedură penală, prevede că organul de urmărire penală poate fi sesizat despre săvîrşirea sau pregătirea pentru săvîrşirea unei infracţiuni prevăzute de Codul penal prin: 1) plîngere; 2) denunţ; 3) autodenunţ; 4) depistarea nemijlocit de către organul de urmărire penală sau procuror a bănuielii rezonabile cu privire la săvîrşirea unei infracţiuni. totuși legea expres prevede (Dacă, potrivit legii, pornirea urmăririi penale se poate face numai la plîngerea prealabilă ori cu acordul organului prevăzut de lege, urmărirea penală nu poate începe în lipsa acestora.)
Totuși conform CPP a RM În cazul depistării infracţiunii nemijlocit de către lucrătorul organului de urmărire penală, acesta întocmeşte un raport în care expune circumstanţele depistate şi dispune înregistrarea infracţiunii. ( poate să se autosesizeze)

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 3

02 Nov 2015, 12:51 #6 0

Nume: Lucian Postu

Sursa: Facebook

Likes: 0

Oi, ci di frumos :-) . Dacă dna avocat organiza o aşa frumoasă dezbatere şi imediat după mizeria ProTV cu profesoara din Ungheni, era să nu mă mai mir de ce, brusc, pe unii îi apucă grija de viaţa privată a oligarhilor arestaţi. Ei, da' tema 'i vaabşă, disigur :-) .

02 Nov 2015, 12:50 #7 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 1

Doamnă avocată, spuneţi-ne, vă rog, ce spune legea despre instituţiile media care au tirajat informaţia?

02 Nov 2015, 17:52 #7 0

cei ce au difuzat aceste inregistrări, în MD este codul audio vizualului care prevede Articolul 6. Garantarea moralităţii şi asigurarea protecţiei minorilor unde se indică (2) Este interzisă difuzarea de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie, violenţă exagerată sau limbaj licenţios.
(3) Transmisia unor alte programe decît cele prevăzute la alin.(2) susceptibile de a afecta dezvoltarea psihică, mentală sau morală a minorilor se va face doar în cazul în care vor fi asigurate condiţiile (prin selectare a timpului de emisie sau prin mijloace tehnice) ca minorii aflaţi în zona de acoperire să nu poată vedea şi auzi emisiunile respective.
La fel vedeți răspunderea penală, pentru cei ce au difuzat aceste înregistrări , dînșii prin difuzare au încălcat prevederile codului Penal a RM Articolul 177. Încălcarea inviolabilităţii vieţii personale
(1) Culegerea ilegală sau răspîndirea cu bună-ştiinţă a informaţiilor, ocrotite de lege, despre viaţa personală ce constituie secret personal sau familial al altei persoane fără consimţămîntul ei
se pedepseşte cu amendă în mărime de pînă la 300 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore.
(11) Culegerea ilegală a informaţiilor menţionate la alin.(1), fără consimţămîntul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obţinerea ascunsă a informaţiei,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 200 la 400 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore.
(2) Răspîndirea informaţiilor menţionate la alin.(1):
a) într-un discurs public, prin mass-media;
b) prin folosirea intenţionată a situaţiei de serviciu
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 200 la 500 unităţi convenţionale sau cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de 1 an, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 1000 la 2000 unităţi convenţionale.

Presa trebuie să cunoască că răspîndirea cu bună credință a acestei informații, informație protejată prin lege se pedepsește conform codului penal.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 3

02 Nov 2015, 12:31 #8 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 24

Este important să menţionăm că Vlad Filat, în anul 2013, atunci când ar fi fost făcută înregistrarea, era divorţat. Deci omul era liber.

02 Nov 2015, 12:35 #8 0

Este important și acest fapt, doar, faptul cu căsătoria poate ar caracteriza moralitatea persoanei, cît privește din punct de vedere juridic, persoana poate să fie și căsătorită nimeni nu are dreptul să se implice în viața intimă să facă filmări și să le publice, aceaste acțiuni sunt condamnabile conform legii.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 3

02 Nov 2015, 12:30 #9 0

Dacă persoana avea autorizația judecătorului de instrucție pentru a efectua interceptările atunci aceaste înregistrări și acțiuni sunt legale. Dacă persoana a efectuat aceste înregistrări neautorizat, în astfel de cazuri la fel se încalcă dreptul la viață privată iar persoana poate fi sancționată pentru depășirea atribuțiiilor de serviciu. Mai mult decît atît atunci cînd un funcționar a statului interceptează ilegal persoanele fără o autorizare responsabil de acțiunile funcționarului poate fi și angajatorul, adică statul, dacă e vorba de organele de drept.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 3

02 Nov 2015, 12:28 #10 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 2

Depinde și de unde a fost făcută filmarea. Eu, probabil, am dreptul să public imagini cu alte persoane dacă acestea se află în casa mea.

02 Nov 2015, 18:23 #10 0

Dacă persoanele se află cu acordul d-ră în domiciliul , înregistrarea video a persoanelor și publicarea înregistrărilor video poate avea loc doar dacă aveți acordul acestor persoane. Acorul pentru înregistrare la fel trebuie să-l obțineți.
Dacă aveți instalat spre exemplu înregistrare video în domiciliu și ați depistat că din locuința d-ră persoane străine au sustras bunuri atunci le puteți prezenta organului de urmărire penală pentru a cere identificarea acestora, sau să le faceți publice pentru a identifica persoana care a comis în domiciliul d-ră o infracțiune, aici scopul pare să fie unul legitim și proporțional scopului urmărit.
În toate cazurile trebuie să examinăm scopul urmărit prin înregistrări și difuzarea acestor înregistrări.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 3

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta