Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Țintește în presă!

Loghează-te pentru a putea comenta

Cum înțelegeți libertatea presei și în ce măsură e liberă presa noastră?

Смотри на русском языке

Categorie: Țintește în presă!

Libertatea presei în Republica Moldova ține foarte mult de percepția oamenilor față de ideea de  libertate în general.  V-ați întrebat vreodată, dacă înțelegem noi, ca popor, noțiunea de ,,libertate’’ și  cum realizăm care este presa liberă și care este cea ,,de buzunar’’ ? Eu consider că o majoritate a populației conștientizează că nu există presă 100% liberă la fel cum nu există apă absolut pură. O presă absolut liberă este un ideal care nu este atins nicăieri în lume și desigur nu îl putem descoperi la noi în țară. Cred că am putea fi de acord că trecutul sovietic ne-a format o frică aproape patalogică de schimbări, astfel încât abia suntem la etapa când se dezvoltă o breaslă de jurnaliști tineri cu viziuni noi. Mulți dintre aceștia însă au căzut pradă altor tentații iar termenul trolling devine tot mai la modă. Totuși, avalanșa de informații pe care le vedem, le auzim și citim în fiecare zi ne forțează să ne atașăm de anumite surse mass-media pe care să le considerăm echidistante și independente.    

Presa liberă are mulți dușmani, dar în primul rând sunt cei aflați la conducere. Noam Chomsky (n. 1924), reputat lingvist american, profesor emerit la Massachusetts Institute of Technology (MIT), ne explică secretele puterii politice sintetizate în 10 principii, cunoscute ca “Decalogul Chomsky”. Principiul 8 spune că ,,poporul nu trebuie să aibă acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă’’, iar în acest sens trebuie încurajate financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi trag inteligenţa în jos.

În Moldova legătura dintre politică și presă devine atât de evidentă încât este greu de ascuns. Privești un post TV - ți se spune una, schimbi pe un altul - auzi exact invers. Mulți ajung la concluzia generală ca toată presa este afiliată politic și nici o sursă nu poate fi pe deplin de încredere. Să fie oare așa? Iar dacă ne amintim de campania prezidențială din toamna anului trecut, la televizor, în ziare sau pe Internet nu puteam să evităm cum unii oponenții electorali se atacau cu minciuni și se întreceau în promisiuni electorale. Astfel, în ce măsură poate exista presa liberă ? Dacă există, de ce este important și cum putem să înțelegem acest lucru.  

Eu, în calitate de politolog dar și de publicist pe tematici politico-mediatice, sunt în căutare de surse veridice, cel puțin 2 surse diferite, în spatele cărora ar sta jurnaliști profesioniști și pe cât se poate, imparțiali. Din moment ce am găsit aceste surse pot considera că îmi îndeplinesc munca corect și pot livra la rândul meu un rezultat bun.  Daca nu aș fi atent la sursele de unde mă informez, aceasta ar însemna că aș răspândi dezinformare și că de fapt sunt și eu ,,în buzunarul’’ vreunui politician. 

Vă invit să discutăm la acest subiect,

Cât de multă încredere aveți în mass-media autohtonă după o scară de la 1 la 10 ?

Cât de mult contează pentru Dvs dacă presa de la noi e liberă sau nu?

Care ar fi posturile TV/Radio, ziarele, portalurile on-line care ar putea fi atribuite unei prese libere și de încredere în Moldova ? 

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

Pagina 1 din 2

«12»

07 Apr 2017, 12:50 #1 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 12

Vasile, intradevar este si observatia mea ca unele canale TV fac un fel de anti-jurnalism si strica imaginea presei in ansamblu. La fel presa ca si orice altceva are nevoie de resurse financiare pentru a exista, fapt care nu ar trebuie sa influenteze calitatea stirilor, insa in Moldova vedem exact invers. Sper ca nu ai pierdut increderea totala in presa libera . Ziarul de Garda e in opinia multora un exemplu de presa corecta.

07 Apr 2017, 13:23 #1 0

Este important sa facem o diferenta dintre presa care urmareste banii si cea care isi face corect meseria. Nu trebuie sa cadem in capcana ca toata presa e cumparata.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 4

07 Apr 2017, 12:41 #2 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 12

Cred ca toata presa este platita de cineva si nu inteleg cum ea poate sa fie libera. Ceea ce observ eu ca televiziunile lui Plahotniuc chiar nu au soviste, nu pot sa ma uit. In genere eu ma uit la stiri de pe Internet, la televizor privesc numai seriale. Nu am incredere in presa foarte mult. Jurnal TV este oleaca mai independent. Am auzit de Ziarul de Gardă ca are investigatii cinstite.

06 Apr 2017, 19:34 #3 0

Nicolae, ai punctat foarte bine cu presa devine mai degraba obiect de lupta. Daca cel putin privim dupa cum se desfasoara conflictul din Ucraina dar si conflictul din Siria atunci ajungem la concluzia ta. Eu as mai completa ca Moldova fiind o tara pozitionata geopolitic intre Est si Vest are de fapt presa afiliata si daca privim asa e greu sa faci jurnalism liber si de calitate.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 4

06 Apr 2017, 14:53 #4 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 2

În condițile globalizări presa devie mai degraba un instrument de luptă de cât de informare. Astfel eu sunt mai mult interesat de impactul surselor media externe asupra opiniei publice și formări tendințelor politice. Un alt fenomen care cred că nu trebuie de omis este noile forme a mass-media și controlul acestora.

06 Apr 2017, 11:01 #5 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 4

Nu stiu daca exista presa libera in Moldova. Eu vad ca cea mai mare parte este dictata de politicieni. As da nota 4 presei noastre fiindca vad pe multe canale multa minciuna. Nu prea am incredere. Cit de cit pot sa ma uit la Jurnal TV si spun ca vad acolo oameni competenti.

05 Apr 2017, 21:10 #6 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 2

Sunt de acord cu Vlad ca impartialitatea si echidistanta sunt pana la urma ceva subiectiv. Nu poti place tuturor in acelasi timp. Insa corectitudinea minima poate fi asigurata, si pentru aceasta sunt reguli deontologice. Din pacate nimeni nu le considera, cu atat mai mult consumatorii de media. Ceea ce avem astazi, cand oricine poate fonda un site/portal de stiri si obtine in scurt timp milioane de vizitatori este o provocare a secolului informational (al internetului accesibil oricui) si trebuie sa gasim o solutie pentru aceasta. Se intampla si "la marile curti occidentale", nu doar la noi. Din pacate la noi consencintele acestui fenomen sunt triplate de jurnalismul orientat politic si controlat de cativa politicieni. Acest lucru, in tarile occidentale este eliminat (partial) de regulile deontologice stricte care aplicate de institutii puternice (statale si non-statale). Un fel de control democratic al instrumentului care controleza democratia. Printre aceste reguli gasim ca nu poti transmite: informatie eronata, zvonuri, informatie neverificata, informatie personale, etc. Ca un post TV e pro-presedinte nu poti interzice, dar daca esti pro, fa acest lucru intr-un mod cat mai corect.
Cu referire la intrebarile tale, cred ca in Moldova suntem acum la nota 4 (dupa incredere). Desigur ca starea presei din Moldova este un element crucial in promovarea marii schimbari pe care o asteptam. Printre posturile in care am incredere sunt: Radio Europa Libera, Agora, IPN, Ziarul de Garda, NewsMaker. Partial Jurnal-TV, Moldova 1 si Radio Moldova, etc.
Mult succes, Vlad!

04 Apr 2017, 21:54 #7 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 3

1) Incredere:3.
2) Imi doresc o presa libera si, din pacate, nu vad la noi asta. De aceea eu privesc rar noutatile la TV si , daca le privesc, atunci le privesc doar cu o gindire critica. Adica vad diferitele puncte de vedere in dependenta de cine finanteaza acest canal TV. Totusi, nu toti fac asta si multi cred in tot ce spune mass-media, fara a analiza obiectivitatea celor spuse. Astfel are loc manipularea populatiei. De aceea avem nevoie de o presa libera si independenta.
3) Jurnal TV

04 Apr 2017, 20:32 #8 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 1

Încredere în presă e 2. Practic nu privesc TV, mai mult urmăresc știri și site-uri internaționale. Dacă ar fi cât de cât corectă și echidistantă atunci ar fi altceva.

04 Apr 2017, 12:02 #9 0

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 1

Libertatea presei este o noțiune ce denotă o stare complexă a diverselor organe de informare în masă, cu mai multe componente. În cazul presei din RM, libertatea ei s-ar exprima prin independența financiară a presei care ar conferi siguranță și stabilitate materială ziaristului, protecție eficientă a presei contra oricăror presiuni, asigurarea accesului presei la date șî informații publice și confidențiale, conform legii, condiții libere și concurențiale respectate: distribuire corectă a presei (mai ales scrise) și accesul liber la beneficiarul final, transparență în sponsorizarea și finanțarea presei, respectarea codului deontologic de concurenții de pe piața mass-media. Presa din RM, potrivit Indicelui de libertate a presei evaluat de RWB, este parțial liberă și în continuă scădere în ultimii ani. https://rsf.org/en/moldova

04 Apr 2017, 11:21 #10 0

Vladimir, inteleg dezamagirea ta in viata din Moldova cu toate problemele sociale si pe aceasta unda ati pierdut increderea si in presa. Totusi poate ar fi bine sa fiti macar mai putin optimist deoarece la momentul de fata avem mai multe surse de informare decit in trecut. Intreadevar cultura cititului a scazut dramatic in Moldova si asta este o problema cind oamenii citesc doar titlurile dar nu si continutul unei stiri.

Înregistrat: Mar 2024

Teme moderate: 4

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta