Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Deontologie și profesionalizare

Loghează-te pentru a putea comenta

Manipularea prin trecerea sub preş a subiectelor zilei

Смотри на русском языке

Categorie: Deontologie și profesionalizare

Buna mea amică, Raluca Răducanu, aborda zilele trecute pe Facebook un subiect care mă îngrijorează de mai mult timp. “Fostul și actualul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei și fostul premier au început azi să se acuze reciproc de implicare în jaful de la BEM. Pe un post “de știri”, în prime time, se discută despre... mistreți. Libertatea presei”, scria amica mea, sociolog de la Bucureşti (voi preciza pentru cei ce nu o cunosc că ea conduce Centrul de Studii Est-Europene din România). 

Dragă Raluca, să ştii că problema pe care o semnalezi a ajuns să nu mai mire pe nimeni în Republica Moldova. Se întâmplă de mai multă vreme să asistăm cu toţii la un fenomen pe care eu l-aş numi un “breaking news inversat”, trucat, inventat, când ştirile cu adevărat importante sunt trecute cu vederea de sursele media în favoarea altora nesemnificative, cărora li se imprimă însă o importanţă nemeritată. 

Noi, jurnaliştii de aici, înţelegem exact de ce se întâmplă asta, chiar dacă editorii postului “de ştiri” care te-a făcut să scrii acest mesaj ar prefera să nu înţelegem. Teamă mi-i, însă, că mai puţine pricep oamenii simpli care sunt telespectatori fideli ai acestui post.

De ce spun asta? Pentru că nu are cum un simplu cetăţean, preocupat de imense nevoi cotidiene, să stea să se lămurească de ce, de exemplu, un post TV de la care obişnuieşte să se informeze tocmai de prin 2010, când avea totală încredere în ceea ce îi povesteau jurnaliştii de acolo, nu a găsit de cuviinţă să dea măcar vreun amănunt nou din istoria devalizării celor trei bănci ale lui Ilan Şor, ce au ieşit la iveală în acea zi, urmare a unui schimb de replici între guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, şi fostul premier Iurie Leancă. Cum ar fi legătură strânsă între Leancă şi principalul suspect de furt, Ilan Şor, sugerată de Drăguţanu. Sau convingerea lui Leancă, formulată pentru prima dată fără ocolişuri, că vina pentru cele întâmplate în sistemul bancar aparţine lui Drăguţanu.    

De ce un post de televiziune aflat cu adevărat în slujba interesului public, nu a patronului, ar fi comunicat neapărat aceste lucruri? Pentru că este vorba despre cel mai mare jaf din istoria recentă a Republicii Moldova şi orice detaliu nou, fie şi aflat în fierbinţeala discuţiilor, este de interes public. Pentru că, în ciuda faptului că furtul a golit rezerva statului de 14,5 miliarde de lei, el este neelucidat şi probabil aşa va rămâne. Pentru că cei care vor suporta consecinţele vom fi noi toţi, fără excepţie, inclusiv telespectatorii acestui post TV. Şi dacă nu e de ajuns, pentru că toate instituţiile media de renume din lume, chiar şi cele care nu auziseră vreodată de Republica Moldova, acum stau cu ochii pen oi datorită acestui jaf.  

Şi de ce nu a făcut-o? Răspunsul este simplu: nu îi este convenabil patronului. 

Dar în general vreau să-ţi spun, dragă Raluca, că acest exemplu nu e de departe singurul. Asistăm de ani buni la acest fenomen. E ca şi cum în Republica Moldova ar exista mai multe lumi, una adevărată şi alta creată de cinci-şase instituţii media. În aceiaşi zi în care ai răbufnit pe Facebook, acelaşi post TV difuzase ştirea „securitatea alimentară nu este ameninţată, dă asigurări ministrul agriculturii” şi nu a dat nici un rând despre iminenţa scumpirii, cu 15 la sută, a pâinii, despre care vorbise în acea conferinţă acelaşi ministru. În ziua următoare, când am pornit televizorul din birou, am auzit o altă ştire, dată ca un “breaking news”,  despre o pretinsă ridicare a embargoului rus pentru cinci companii de vinificaţie din Autonomia Găgăuză. În realitate, cele cinci erau una, pentru că altele patru obţinuseră dreptul de a exporta în Rusia vin, pe fundalul unui embargo pentru celelalte, încă în luna martie. Aspectul cel mai important în acest subiect e, aşa cum înţelege toată presa de bună credinţă, abordarea selectivă a Federaţiei Ruse faţă de companiile moldoveneşti, dar acest aspect a fost evitat în acea ştire. Pentru mine este absolut clar scopul minciunii: pur si simplu partonul acestei televiziuni are nevoie acum să lase impresia unei încălziri a relaţiei moldo-ruse. 

În timp ce scriu aceste rânduri, mi-am mai amintit un caz din aprilie, când IPP-ul dase publicităţii un BOP cu date extrem de descurajante: se constata un declin nemaivăzut al opţiunii proeuropene în rândul populaţiei şi ascensiunea celei pro-asiatice, cumulate cu căderea, sub pragul de trecere în Parlament, a raitingului unor partide aflate la guvernare. În mediile despre care toată lumea înţelege că sunt emanaţii ale acestor partide subiectul a fost substituit atunci cu niște ştiri “incolore”, “şterse” despre fricile moldovenilor sau despre cât de mult a căzut Partidul Comuniştilor în raitinguri. Vă daţi seama, fireşte, de ce aceste instituţii au făcut această alegere editorială. Că doar nu pentru că nu sunt capabili să descopere ştirea adevărată din fluxul mare de informaţii sociologice furnizate de un sondaj. 

Nu am epuizat nici pe departe exemplele care ar arăta la ce amploare a ajuns fenomenul unui “breaking news inventat”. De aceea vă propun să veniţi cu exemplele Dvs. şi să vă daţi cu părerea cât de grave vi se par aceste lucruri. Invit la discuție inclusiv jurnaliștii care lucrează la instituții media unde sunt aplicate asemenea metode.  

De ce jurnaliștii acceptă să facă asemenea lucruri? Ei, care îi critică pe medici că nu respectă jurământul lui Hipocrate și lasă uneori oamenii să moară? 

Să îți prostești audiența prin asemenea metode este mai puțin grav? 

Cum poate breasla ”penaliza” astfel de practici? 

Bogdan-Ficeac-Tehnici-de-Manipulare.pdf

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

08 Sep 2015, 10:09 #1 +1

Înregistrat: May 2024

Postări: 5

Cred că cei care mint sau eludează realitatea (sau stau cu steagulețul cu zice Valentina), nu sunt jurnaliști. Atît.
De aceea nici nu putem vorbi de etică în cazul lor. Pe de altă parte, fenomenul mercenarilor și oamenilor întîmplători la noi este prezent și în alte sfere.
Mult respect pentru jurnaliștii care își fac onest meseria. Cei care suntem dinafara domeniului poate nu tot timpul ne dăm seama că e o meserie grea, pe alocuri riscantă.

02 Sep 2015, 12:25 #2 0

Înregistrat: May 2024

Postări: 1

Eu sunt mai optimista. Acum cand exista internetul si retelele de socializare, stirile ajung altfel la consumator. Da, multe televiziuni le spun cu mutre extra-serioase telespectatorilor lor cat de fierbinte este in Madagascar sau alte stiri usurele de la capatul pamantului, pe cand politicienii si procurorii incearca sa musamalizeze devalizarea bancilor, de exemplu. Dar pe retele se discuta tot despre tarife majorate, banii furati sau deturnare de fonduri. Aceleasi preocupari ajung si la persoanele mai in varsta din mediul rural, sa zicem, care continua sa se informeze prin viu grai. Deci, eu cred ca fiecare firicel de praf ascuns sub pres, mai devreme sau mai tarziu, va iesi la suprafata, iar cei mai sifonati vor iesi jurnalistii inregimentati ("cu flajocul" le zice o celega de-a noastră). Pana la urma, fiecare om isi stabileste propria ierahie de valori. Daca atata poate, cu gusturile omului nu te pui.

02 Sep 2015, 11:52 #3 0

Vasile Garnet, care a scris asta: http://ziarulnational.md/vasile-garnet-umberto-eco-si-portretul-grotesc-al-presei/, crede ca Umberto Eco "a tras cu ochiul" la realitatile moldovenesti. Mie m i se pare ca chiar s-a inspirat foarte mult din ele.

Înregistrat: May 2024

Teme moderate: 2

02 Sep 2015, 10:16 #4 0

Înregistrat: May 2024

Postări: 2

În ultimii ani, a trebuit să fac alegeri profesionale, alegeri care te marchează și îți pun ștampilă. Azi, când privesc înapoi, sunt extrem de mulțumită de alegerile făcute. Sunt printre puținii jurnaliști din Republica Moldova care au norocul să muncească într-o echipă bună și într-o instituție care nu îți pune botniță. Îmi e greu să-i înțeleg pe alți colegi de breaslă. Ok, pe unii dintre ei îi cunosc, știu cum gândesc și știu că ori au o familie de întreținut, ori au planuri de plecat din țară. Dar sunt și dintre cei care au ajuns să creadă în ceea ce citesc de pe prompter sau întreabă în emisiunile de prime-time. Ei sunt convinși că sunt cei mai buni și că de fapt, ceilalți îi atacă pe nedrept. Și îmi pare nespus de rău. Timpurile mogulilor de presă se vor termina odată și atunci ce le puneți pe masă copiilor voștri, dragi jurnaliști? Fiecare face alegerea lui și unii aleg salariul în defavoarea informației corecte furnizată telespectatorului/cititorului. Și apropo, oamenii deja au învățat să facă diferența între manipulare și adevăr. O mică parte, dar totuși mai mulți decât acum un an, de exemplu.

01 Sep 2015, 15:44 #5 0

Teamă mi-i că cel de dincolo de sticlă nici nu înţelege că e manipulat. Mi-amintesc replica unui elev de liceu de la un training în care încercam să învăţ un grup de liceeni dintr-un sat cum să facă distincţie între o ştire bună şi una manipulatorie. Ajunsesem la un studiu de caz pe o ştire de la un post TV. După ce ne-am clarificat care sunt regulile încălcate grav în ştirea respectivă, bîiatul îmi zice: "De câte ori i-am spus mamei că nu trebuie să creadă această televiziune, da ea nu m-a înţeles". revin la ideea mea că oamenii simpli nu au cum să înţeleagă motivele din care avem presa pe care o avem. Dacă e proastă televiziunea, de ce nu este închisă... Cam aşa judecă ei. Doar ei nu au de unde şti că pentru ca să existe presă bună, trebuie să existe concurenţă, iar ca să existe concurenţă, trebuie să existe condiţii bune ca cel cu bani să vrea să-şi deschidă o afacere în media, iar ca să existe aceste condiţii bune pentru afaceri de presă, politicul trebuie să vrea să le creeze. Şi iată motivul esenţial de ce toate acestea nu se întâmplă în Moldovioara: pentru anumiţi politicieni e mai simplu să pună sacul cu bani în faţa unei televiziuni, două, trei, prin care să formeze opinia publică. Aşa au garanţia că pot controla totul. Iar alţi politicieni, care înţeleg acest lucru, nu vor să rupă acest cerc. Şi fac şi ei la fel: îşi trag televiziuni, site-uri care le cântă ode. Trebuie să ai maaaaare descernămînt ca să-ţi dai seama de aceste lucruri.

Înregistrat: May 2024

Teme moderate: 2

01 Sep 2015, 15:19 #6 0

Înregistrat: May 2024

Postări: 2

Din păcate, în final are de suferit consumatorul, care cred este cel mai bulversat de această manipulare. Știri cu adevărat importante sunt ignorate pentru că ”fac rău” unei persoane sau unui grup de persoane și avem acum, cu niște mici excepții, un tablou mediatic care pe mine mă îngrozește. Mai grav e că deja s-a ajuns la amenințări. Nu prea văd o soluție în viitorul imediat.

22 Aug 2015, 09:41 #7 0

Înregistrat: May 2024

Postări: 1

Dragă Lilia, Republica Moldova nu e nici singurul, nici primul, nici ultimul stat în care oligarhii își imaginează că dacă plătesc jurnaliști, analiști sau cumpără trusturi de presă vor putea să controleze pe termen nedeterminat gândurile sau preferințele electorale ale cetățenilor. Poate vor reuși o vreme, dar atunci când oamenii simpli, pentru că discuția a plecat de la cazul BEM, vor simți că plătesc din propriul buzunar furtul miliardului, chiar dacă nu le va explica nimeni / nimeni dintre jurnaliștii în care au avut încredere, vor începe să caute răspunsuri pentru situația financiară tot mai precară în care se află. Din fericire, există în Republica Moldova și jurnaliști independenți și cred eu că pe măsură ce presa cumpărată va încerca să îngroape mai adânc neregulile din sistem, această nevoie de răspunsuri a oamenilor vă deveni din ce în ce mai. acută și, astfel, vor găsi drumul spre presa independentă. Este adevărat că unul dintre rolurile presei este crearea agendei publice, dar această agendă, dacă nu se bazează și pe cerințele de informare ale cetățenilor, va fi bumerangul ce se va întoarce împotriva celor ce o creează. N-aș putea să spun ce ar trebui să facă jurnaliștii independenți; momentan, poate că este suficient să rămână independenți și să denunțe practicile manipulatorii din presa aservita politic.

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta