Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Deontologie și profesionalizare

Loghează-te pentru a putea comenta

Este nevoie ca jurnaliștii să fie specializați pe domenii într-o redacție?

Смотри на русском языке

Categorie: Deontologie și profesionalizare

Fiecare dintre noi a asistat măcar o dată la o discuție între doi sau mai mulți medici sau specialiști IT. Ei au „limba” lor – una pe care noi o înțelegem cu greu. Mai degrabă intuim despre ceea ce discută. Evident că nu poți scrie o știre sau un reportaj doar intuind tema discuției. Este ca și cum ai merge la o întâlnire a ministrului de Externe cu un diplomat străin – nu știi engleza, nu ai translator, dar editorul îți cere „marfa” în 20 de minute. Ca să-ți păstrezi job-ul, vei dibui tema discuției și vei face o știre de o să-ți vină să intri în pământ de rușine când va fi difuzată. Mai grav, riști să provoci un scandal diplomatic.

Astăzi vreau să vă provoc la o discuție despre specializarea jurnaliștilor. Unii spun că nu avem nevoie de așa ceva, alții cred că o specializare pe domenii ar fi necesară. Eu parcă m-am determinat: pledez pentru repartizarea jurnaliștilor pe domenii, dar numai în redacțiile mari (în cele mici nu mi se pare real).

Două întâmplări recente din viața mea m-au determinat să meditez asupra acestui subiect. Prima este legată de întrebările pe care le formulează unii jurnaliști la conferințele de presă. Uneori îmi vine să mă bag sub scaun... N-o să deschid paranteze. A doua, însă, m-a făcut „să pun mâna pe carte” și să studiez pe furiș „limba” doctorilor – am acceptat un job care mă obliga să redactez materiale jurnalistice cu tematică medicală. Ați încercat vreo dată să „descifrați” abrevierile din medicină? Recunoașteți, toți „fugiți” de subiectele cu tematică medicală (cu excepția cazurilor scandaloase despre medici corupți, indiferenți, operații nereușite, etc.). Dar, la nivel global, industria de sănătate reprezintă o afacere de peste 5 miliarde de dolari anual. În acest domeniu lucrează peste 60 de milioane de oameni. Vă imaginați ce volum de informație așteaptă să fie „rugumat” de jurnaliști? Vă dați seama câtă informație este ignorată?

După 16 ani de jurnalism, am înțeles că domeniul acesta îmi este aproape străin și că îmi trebuie ani buni ca să pătrund în el, să-mi „cresc” surse în acest sistem, să devin profesionist pe acest segment. Ori, un jurnalist care scrie despre sănătate (de exemplu) trebuie să știe cum funcționează și cum ar trebui să funcționeze sistemul de sănătate.

Dar cum să întreții în condițiile redacțiilor sărăcăcioase din Moldova jurnaliști specializați pe domenii? Patronii spun că e prea costisitor. Cum să-i școlim?

Vă invit să discutăm acest subiect pentru a vedea dacă:

Este specializarea jurnaliștilor o măsură de profesionalizare, de îmbunătățire a produsul jurnalistic final?

Dar nu degradează oare jurnalistul specializat strict pe un anumit domeniu?

Am găsit pe internet diferite proiecte prin care UE încurajează financiar și prin cursuri de instruire specializarea jurnaliștilor din țările cu haos în presă (adevărat, puține și, deocamdată, fără mare impact). Ar fi oare UE interesată să sprijine astfel de proiecte în Moldova?

Dar jurnaliștii și patronii moldoveni de presă sunt ei oare pregătiți să înțeleagă avantajele acestei specializări profesionale?

Și, foarte important: cui ar trebui să-i revină responsabilitatea de a specializa jurnaliștii - instituţiilor oficiale, facultăţilor, asociaţiilor de specialitate, industriilor respective, jurnaliștilor sau patronilor de presă?

Abia aștept să polemizăm.

 

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

Pagina 1 din 2

«12»

17 Sep 2015, 22:33 #1 0

Înregistrat: May 2024

Postări: 3

Un fel de continuare la primul post, ca nu a incaput totul. :-)

"... Situația economică din Moldova nu ne permite luxul să avem domenii. Dar oare presa regională din România, Rusia, Ucraina are "specializați"? Și deseori, acolo sunt jurnaliști buni. Până la urmă, țărișoara noastră e cât 3 județe din Romania, cât două regiuni din Rusia sau Ucraina, exact cât acoperă un corespondent, pe mai multe domenii sau chiar pe toate. Depinde.... de jurnalist."

17 Sep 2015, 15:23 #2 +2

Înregistrat: May 2024

Postări: 26

Daca tot am vazut exemplul cu "un jurnalist economic" va spun ca aceeasi problema se intrezareste si la noi in redactie. Sa gasesti astazi un jurnalist specializat in economie - cred ca este aproape imposibil. Mai usor e sa specializezi un economist in jurnalistica - lucru care se intimpla destul de des. E un domeniu destul de greu economia, si trebuie sa fii un mic geniu in comunicare pentru ai face pe cetateni sa te asculte nu doar atunci cand anunti cursul dolar/euro.
Cu specializarile intr-o redactie, sunt de acord - trebuie sa existe. DAR fiecare jurnalist ar fi perfect sa mai aiba cateva domenii in care s-ar simti sigur. Altfel nu rezisti, in special intr-o redactie cu un numar limitat de jurnalisti dar cu buletine informative la fiecare ora.

17 Sep 2015, 12:40 #3 +2

Înregistrat: May 2024

Postări: 65

Interesanta discutie aveti aici! Personal, sunt de acord cu dl Tabuci, care spune ca jurnalistul se poate specializa si singur, studiind, asa cum a facut-o Ana Butnariuc, dar in unele domenii s-ar putea sa fie mai greu. E nevoie de ani si ani ca sa le intelegi. Tin minte ca inca din facultate auzeam ca dl Vlad Bercu de la Basa press cauta jurnalisti care vor sa se specializeze pe economic. Din cunoscutii mei, nimeni nu s-a dus. Dar cred ca este necesar, mai ales pe acest domeniu, sa stii exact despre ce scrii. Apropo de situatia actuala, nu cred ca prea multa lume care a scris, mai ales la stiri, nu in articole de analiza, sintagma "devalizarea bancilor" a inteles exact ce e asta. Anume din acest motiv avem nevoie de jurnalisti cu background intr-un anumit domeniu. Produsele lor devin astfel credibile si oamenii care cu adevarat vor sa se informeze vor cauta anume produsele lor, pentur ca omul va avea reputatia ca stie ce spune. In plus, fiind jurnalisti si nu economisti, ei vor "traduce" exact pe limba poporului anumiti termeni economici si astfel consumatorii de presa vor avea de castigat. Bineinteles, asta nu inseamna ca jurnalistii respectivi nu trebuie sa cunoasca, la nivel de minim necesar si alte domenii. La fel e si cu alte domenii, de exemplu, politie/justitie. Cei mai multi reporteri abia cand vin in redactii invata care e diferenta dintre arestat si retinut, ce e control judiciar, arest la domiciuliu etc. Si daca se intampla ca editorii, din anumite motive, sa treaca cu vederea aceste mici scapari, greselile ajung la public, inclusiv la institutiile de drept, care astfel, isi pierd increderea in jurnalisti si se feresc sa mai lucreze cu noi, presupunand din start ca o parte din informatie va fi transmisa nu asa cum a fost comunicata. In plus, o buna parte din consumatorii de presa cunosc aceste diferente si, la fel, ajung sa isi piarda increderea in acurateatea informatiei transmise de presa. In concluzie: pentru a da calitate produselor noastre, cred ca este necesara o specializare, macar si minima, a jurnalistilor.

17 Sep 2015, 14:55 #3 0

Faine exemplele, buna reactie!

Înregistrat: May 2024

Teme moderate: 4

17 Sep 2015, 11:43 #4 +1

Înregistrat: May 2024

Postări: 9

Altfel avem parte doar de informație superficială, plictisitoare, platitudini, plahotniuci, filați și tot felul de informații fără sens și fără rost. Eu cred că e bine să știi de toate, dar e și mai bine să știi ceva mai profund. Apropo, eu am nevoie de jurnaliști în redacția Sănătate INFO. Pot fi nespecializați acum, îi învățăm să se specializeze. Doar să vrea...

17 Sep 2015, 09:14 #5 +1

Înregistrat: May 2024

Postări: 25

Nu este vorba numai de calitatea produsului media, si nici de irosirea unor subiecte, despre care nu se scrie. Este vorba si de daune semnificative aduse interesului public. Ca sa aduc un exemplu, in 2008 in Ucraina a fost un mare scandal mediatic legat de imunizare, pentru ca decedase un copil si moartea sa a fost asociata cu un vaccin care I s-a administrat. In pofida incercarilor de a dezminti aceasta informative, de a explica faptul ca conexiunea dintre vaccin si deces nu este demonstrate, panica mediatica nu a putut fi oprita. In anii ulterior ratele imunizarilor in Ucraina au scazut dramatic.
Iar in acest an doi copii au ramas paralizati, infectandu-se de poliomielita. Si in Moldova avem grupuri foarte vocale si persoane publice ca sunt antivaccinare. Si ratele de vaccinare sunt in scadere, mai ales a 3-a doza de vaccin polio.

17 Sep 2015, 09:28 #5 +2

Sa stingi un scandal izbucnit in presa nu e usor. Pericolul cel mare consta in faptul că la noi unii finanţatori de presă, deţinând 5-8-10 instituţii de presă influente, punându-le să acţioneze concertat, pot declansa scandaluri pe loc gol si să umfle probleme inexistente. La asta ai noştri-s "meşteri".

Înregistrat: May 2024

Teme moderate: 4

17 Sep 2015, 05:03 #6 0

Înregistrat: May 2024

Postări: 3

...A fi sau a nu fi jurnalist specializat pe un anumit domeniu? Depinde... Nimeni nu se naște jurnalist profesionist într-un anumit domeniu, iar pe unii nici facultatea nu-i ajută. Eu am învățat meserie din mers, iar faptul că am început în presa locală, unde m-am cioplit timp de 4 ani, nu mi-a oferit luxul ca să aleg domeniile. Presa locală sau regională te face "master na vse ruki", îți dă cultura generală despre viață, care lipsește multor jurnaliști din țara noastră. Primul articol pe care l-am scris, în 2005, fiind în probe la o gazetă de ong, a fost despre Pavel Stratan, ignorat atunci în Moldova, dar cu mare priză în România. Am citit tot ce s-a putut despre Stratan, ca să înțeleg de ce unii îl etichetează că e un fel de Vîsoțki, i-am ascultat cântecele, ca să le înțeleg sensul.
... Apoi am scris știri de agenție despre administrație locală, cultură, istorii cu personaje, situația din medicină, politică, educație, anchete penale, accidente, incendii, penitenciare, respectarea drepturilor omului, biserică, armată, justiție, integrare europeană, persoane cu disabilități, problemele consumatorilor de droguri și alcool, persoane cu HIV, alunecări de teren, prima vizită a unui membru al Casei Regale în Bălți, etc, etc, etc.
...Am început să fac TV tot "în teritoriu", primul reportaj a fost despre o ciupercă uriașă, au urmat subiecte despre orice mișcă în nordul țării...
...Nu mi-a fost rușine de întrebările pe care le-am adresat, pentru că eu ajungeam pe teren documentată, uneori intram și în bibliotecă.
... Ca să pot vorbi în aceeași limbă cu polițiștii, procurorii și judecătorii, am citit Cod-urile. L-am uimit pe șeful anchetei din Bălți, când i-am cerut să mi le dea pe stick.
...În Chișinău, ca să pot vorbi aceeași limbă cu politicienii, am citit proiectele de legi, care vizau toate domeniile posibile, înainte de a mă înfățișa la ședințele de Parlament, Guvern sau Comisii parlamentare.
...Când am fost în Cipru, am citit două nopți despre conflictul lor separatist.
... Eu mă bucur că nu m-am oploșit pe un domeniu anume. Cred că riscam să mă simt comod, tare deșteaptă și m-aș fi lenevit.
... Situația economică din Moldova nu ne permite luxul să avem domenii. Dar oare presa regională din România, Rusia, Ucraina are "specializați"? Și deseori, acolo sunt jurnaliști buni. Până la urmă țărișoara noastră e cât 3

17 Sep 2015, 08:33 #6 +2

te rog sa-ti continui gandul intr-un alt mesaj, ca mi se pare ca nu a incaput. Asa inteleg ca spatiul e limitat la 2500 de semne aici.

Problema e că atunci când ai emisiune in fiecare seară (mai ales când eşti nevoit să-ţi cauţi singur şi invitaţii) n-o să ai prea mult timp ca să ajungi şi pe bibliotecă. Când lucrezi la un ziar care apare odată în săptămână, poate. Dar faptul că ai făcut o obişnuinţă din a te documenta temeinic înainte de a te "porni la drum" asta mă bucură tare. Fă cumva şi contaminează-i şi pe ceilalţi. A fost un caz când o jurnalistă a venit la o conferinţă cu întrebările scrise pe hârtie (probabil i le-a dictat editorul)... Fata avea 2 conferinţe în ziua aceea şi le-a încurcat - a pus la prima conferinţă întrebările pe care trebuia să le pună la a doua. Penibil.

Înregistrat: May 2024

Teme moderate: 4

16 Sep 2015, 23:20 #7 +1

Înregistrat: May 2024

Postări: 9

Hm. :) Ei dacă m-ai provocat, îți spun ce cred despre specializare. Cu cel puțin doi ani în urmă eu credeam că sunt foarte deșteaptă și știu tare multe în tot felul de domenii. Pe atunci lucram la Publika, prezentam știri și făceam o emisiune, care la un moment dat începuse să mă plictisească. De ce? Pentru că emisiunea era în fiecare zi și fizic nu reușeam să mă documentez pe toate temele. Aveam o senzație de frustrare în momentul în care nu reușeam să țin o discuție cu invitatul, pentru că eu nu știam dedesubturile pe care le știa el. Iar asta e foarte important mai ales când moderezi un talk-show. Era în joc imaginea mea de jurnalist și înțelegeam că nu am transmis corect mesajul celor care mă privesc. Sunt o norocoasă, pentru că după asta am ajuns într-o instituție în care se scriu știri specializate în sănătate. Îmi dau seama că și acum nu știu o grămadă de lucruri despre felul cum funcționează acest sistem. Și probabil va trece mult timp până voi intra în pâine. Cred însă că orice jurnalist trebuie să știe să scrie știri pe orice domeniu...Îi va prinde bine oricum. Mai cred însă că orice jurnalist trebuie să fie specializat într-un domeniu. Să-l cunoască și prin somn. Avantajele sunt enorme. Materialele tale jurnalistice vor fi ALTFEL decât ale altor colegi nespecializați. Mai mult, tu vei ști ceea ce alții nici nu bănuiesc. Un jurnalist specializat va transmite mesajul mult mai corect, el va ochi în țintă, va provoca discuții, schimbări de sistem, va influiența procese, etc, în comparație cu alți colegi nespecializați. Și apropo, în acest context, specializarea nu e pentru patron, e pentru jurnalist. Mulți dintre patorni habar nu au ce-i aia jurnalism. Citiți presa internațională să vedeți cât de interesante sunt subiectele abordate de presa specializată. Dacă cineva crede că nu are ce să scrie într-un singur domeniu, greșește. Vorba țăranului, aveți de arat și de arat. Terenul e enorm, e ca o fântână nesecată. Trebuie doar să fii curios să afli, să nu acepți să faci materiale de dragul materialelor. Medicina e complicată, dar odată ce ajungi să o îndrăgești nu poți trăi fără ea:))E utopie, naivitate, dar uneori îmi doresc să fie jurnaliști specializați pentru fiecare domeniu din Moldova. Altfel avem parte doar de informație superficială, plictisitoare, platitudini, plahotniuci, filați și tot felul te

17 Sep 2015, 08:15 #7 0

te rog sa-ti continui gandul intr-un alt mesaj, ca vad ca nu a incaput. Asa inteleg ca spatiul e limitat la 2500 de semne aici.

Nu am nici o indoiala ca specializarea jurnalistilor ar crese calitatea produsului şi sunt convins că daca vrei gasesti teren "de arat şi de arat" pe un anumit segment, dar sunt conştient că marea parte a presei de la noi va continua să lucreze cu jurnalişti generalişti, pentru că e mai ieftin, iar URSS ne-a învăţat: CANTITATE nu CALITATE ! Problema e că subiectul specializării jurnaliştilor nici măcar nu se discută în mediul nostru. "Las'că-i ghini-aşă".

Înregistrat: May 2024

Teme moderate: 4

16 Sep 2015, 23:15 #8 +3

Înregistrat: May 2024

Postări: 25

Nu trebuie mobilizare, doar interes. Pentru că pentru jurnaliști, ca și pentru primari, se fac sute de instruiri... La aceste instruiri vin 20 de oameni necunoscuti, pleaca, nu se mai aude de ei. Pe urma se face alt training... iar vin 20 de oameni necunoscuti. Uneori, fac un reportaj de la training. Pleacă, și nu i-ai mai vazut. Pe termen lung impactul este 0.
Și iar nu are cine scrie la tema respectiva, specializata.
Cei care vor să scrie, caută un anumit unghi, se revoltă că, de exemplu, ”nu avem acces la persoanele cu HIV”.
Evident.
Este o tema sensibilă, nu poți intra în ea din mers.

16 Sep 2015, 23:38 #8 0

hai s-o facem. Sunt cateva portaluri informative specializate in sanatate plus cativa jurnalisti prin diferite redactii (pe care eu ii stiu) care scriu cat de cat cu regularitate pe tema asta... Hai sa-i instruim macar pe ei. Eu cred ca vreo 15 ar fi. Si asta tot ar fi un pas inainte.

Înregistrat: May 2024

Teme moderate: 4

16 Sep 2015, 22:59 #9 0

Înregistrat: May 2024

Postări: 25

Daca se aduna un grup de persoane interesate, putem discuta despre un eventual program de training pe sanatate publica pentru jurnalisti.

16 Sep 2015, 23:07 #9 0

Eu cred ca aici persoana care ne-ar mobiliza ar trebui sa fie Elena Cioina de la e-sanatate.md

Înregistrat: May 2024

Teme moderate: 4

16 Sep 2015, 22:49 #10 0

Înregistrat: May 2024

Postări: 1

In fiecare redactie exista domenii si jurnalisti care mai mult sau mai putin le stapanesc! Intotdeauna un eveniment/problema trecuta prin ochii unui jurnalist specializat in domeniu va iesi altfel decat cele care raspund la intrebarile - cine? ce a facut? unde? - va fi analizat. Eu doar ma dau cu parerea :))))

16 Sep 2015, 22:55 #10 +1

da, numai ca de obicei specializarile in redactiile noastre sunt: social, politic, economic, monden. Asta tot nu e rau. Sau alta schema de specializare: Guvern, Parlament, Politie... Nici asta nu e rău. Dar e prea larga (daca pot zice asa), pentru cel care scrie stiri de la Parlament oricum va fi nevoit sa scrie si despre certa lui Ghimpu cu Dodon, şi despre Legea anti-tutun (care e doldora de nuante) - subiecte de pe segmente total diferite.

Înregistrat: May 2024

Teme moderate: 4

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta