Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Deontologie și profesionalizare

Loghează-te pentru a putea comenta

Moderarea comentariilor de pe site-­uri: ce criterii respectăm?

Смотри на русском языке

Categorie: Deontologie și profesionalizare

Recent, Judecătoria sectorului Râșcani a obligat postul de televiziune PRO TV Chişinău să plaseze pe site scuze publice pentru că nu a moderat comentariile ofensatoare la adresa persoanelor de orientare sexuală netradiţională.

Această decizie a adus în actualitate o problemă pe care o au majoritatea site­-urilor informative din Republica Moldova – responsabilitatea pentru conţinutul forumurilor. În prezent, nicio lege nu reglementează modul în care trebuie triate comentariile plasate de utilizatorii site­-urilor și nici Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova nu conține o prevedere expresă în acest sens.

În octombrie 2013, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a creat un precedent printr-­o decizie în cazul Companiei „Delfi” din Estonia, deținătoare a unuia dintre cele mai importante portaluri de știri, stabilind că proprietarii de site­-uri sunt responsabili de moderarea comentariilor. Curtea a decis că instanţele estoniene au procedat corect când au sancţionat portalul pentru comentariile ofensatoare publicate de cititori la un articol, întrucât instituția „a eşuat în încercarea de a le împiedica să devină publice, a profitat de existenţa lor, dar le­a permis autorilor să rămână anonimi”.

În Republica Moldova, moderarea comentariilor a fost subiectul unui proces judiciar de rezonanţă, examinat de instanţele de judecată în 2011-­2012, în care activistul Oleg Brega a cerut pedepsirea site-­ului www.privesc.eu, specializat în transmisiunea live a evenimentelor publice, pentru promovarea discursului de ură faţă de homosexuali prin nemoderarea chat­ului de pe site. Judecătoria sectorului Râşcani din municipiul Chişinău a dispus încasarea din contul SRL „Privesc.EU” şi AO „Privesc.Eu" în beneficiul lui Oleg Brega a sumei de 5.000 lei cu titlu de prejudiciu moral şi 200 lei pentru taxa de stat achitată. Hotărârea a devenit definitivă la 9 august 2012, prin decizia

Curţii Supreme de Justiţie. Consiliul de Presă din Moldova a adresat câteva apeluri către instituţiile mass­media, recomdându­-le să împiedice difuzarea mesajelor cu caracter defăimător în comentariile plasate de vizitatori pe paginile electronice şi prin sms­-urile expediate în timpul emisiunilor în direct.

Ludmila Andronic vă invită să participaţi la această dezbatere şi să vă expuneţi opinia, răspunzând la întrebările:

Ce schimbări au adus aceste decizii judecătoreşti?

Au devenit moderatorii sau titularii site­urilor mai responsabili?

Avem comentarii mai „curate” pe site­-uri?

Putem stabili criterii clare de selectare a comentariilor pe care le publicăm pe site-­uri sau ne ghidăm de regula bunului simț?

 

Hotarire CtEDO_DELFI vs. ESTONIA.pdf
Decizie CSJ_BREGA vs. PRIVESC.EU.pdf
APEL_CP comentariile pe site-uri.pdf

Ne pare rau, perioada de dezbatere a acestei teme a expirat

28 Apr 2015, 23:43 #1 0

Înregistrat: Jun 2024

Postări: 40

Pe de o parte este bine să-i lăsăm pe cititorii noștri să-și expună opiniile, pe de alta - pentru mulți spațiul acordat pentru comentarii nu este decât o platformă unde au libertatea să-i jignească pe alții. Au mai apărut în ultima vreme renumiții "postaci" - cei care, probabil contra plată, se angajează să lustruiască imaginea politicienilor criticați în materialele jurnalistice. O fac neîntrerupt, adesea cu injurii la adresa autorului. Corect ar fi ca fiecare portal să aibă o politică foarte clară pentru comentarii. Până la urmă, suntem și noi responsabili de educarea cititorilor noștri.

04 Apr 2015, 17:33 #2 +1

Înregistrat: Jun 2024

Postări: 4

Cred ca modarea comentariilor este o tema care pe multi ii doare dar nu stiu ce sa faca.

Oricum, fiecare va gasi o motivare a faptului ca a moderat sau nu un comentariu.

Insa totul e relativ simplu:

1. Comentariile NU trebuie corectate - adica un comentariu la nivel de moderare poate fi afisat sau neafisat pe site si nicidecum nu poate fi corectat ortografic sau sa ii fie inlaturate cuvintele necenzurate.

2. Comentariile in care sunt scrise cuvinte necenzurate necesita a fi eliminate, sau ascunse de pe site. In primul rand nu se supara nimeni de faptul ca un cuvant necenzurat a fost ascuns. Ascunderea trebuie sa fie una manuala si nu automatizata pentru ca sistemele vor gasi cuvinte in continutul altora care vor duce la ascunderea unor mesaje cu conținut corect.

3. Orice comentariu axat sau nu pe probe, va fi afishat pe site. Pana la urma, eu nu sunt un membru al presei si nu e necesar sa respect un cod deontologic. Iar faptul ca cunosc anumite detalii, desi nu posed documentul oficial, nu ma impiedica nimic sa scriu ceva sau despre cineva. Iar presa, daca considera ca necesita a face un anunt pe acest domeniu, poate deja verifica corectitudinea comentariului plasat de mine ca cetatean al RM.

Oricum, nivelul de cultura generala al „MOLDOVENILOR” lasa inca mult de dorit. Asa ca fie acceptam fie nu. Insa a interveni in continutul unui mesaj la sigur ca acest lucru nu va ajuta. Ar fi instrumente mai bune de promovare a majorarii nivelului de cultura generala a unei persoane decat limitarea faptului ca un EL sau o EA nu a scris corect sau a plasat informatii neveridice si neverificate .

E doar o parere! :)

06 Apr 2015, 08:22 #2 0

Mulțumim pentru comentariu și opiniile exprimate

Înregistrat: Jun 2024

Oraș: Chișinău

Teme moderate: 3

02 Apr 2015, 16:06 #3 +1

Înregistrat: Jun 2024

Postări: 48

Pe site-urile cu un numar de utilizatori mare de obicei este implimentat un sistem ce auto-cenzureaza comentariile.
Daca 10 utilizatori voteaza negativ comentariul se face mai putin vizibil pina in general dispare.

E o practica foarte corecta, si nu e cenzura incit vizitatorii singuri decid ca doresc sa vadă aceasta sau nu.

01 Apr 2015, 13:05 #4 0

Înregistrat: Jun 2024

Postări: 1

Este necesară moderarea comentariilor pentru a cenzura mesajele trimise de către utilizatorul/consumatorul de informație. Însă nu trebuie de exagerat, deoarece sunt unele site-uri în care moderatorii denaturează mesajul prin corectarea excesivă. Comentariile trebuie să fie reale, cu un limbaj comun tuturor, uneori cu folosirea jargoanelor, însă toatea acestea folosite atent și cu bun simț.

01 Apr 2015, 14:34 #4 0

eu, totusi, asi evita notiunea de cenzura. Asi zice, mai degraba, triere. Adica, un mesaj neetic nu ar trebui sa apara in genere pe lista de comentarii, cu notificarea respectiva a autorului.

Înregistrat: Jun 2024

Oraș: Chișinău

Teme moderate: 3

30 Mar 2015, 23:37 #5 0

Înregistrat: Jun 2024

Postări: 6

Atât timp cât aceste comentarii se vor înregistra în categoria bunului simț, vor fi cenzurate și vor reprezenta generatori reali de discuții constructive, nimeni nu va putea împiedica acest proces. Acest proiect nu are drept scop reducerea numărului de comentarii, ci responsabilizarea oamenilor pentru ceea ce gândesc și atragerea unei deosebite atenții asupra cuvintelor expuse. Acesta și reprezintă mijlocul de aur.

30 Mar 2015, 23:04 #6 +1

Înregistrat: Jun 2024

Postări: 65

30 Mar 2015, 22:46 #7 +1

Înregistrat: Jun 2024

Postări: 65

De multe ori, comentariile devin surse pentru investigatii jurnalistice, indiferent daca informatiile din ele au fost divulgate de persoane care au interes sa se razbune pe cineva. De regula, asemenea comentarii sunt facute la articolele despre functionarii corupti sau despre achizitii dubioase. De exemplu, o investigatie publicata pe portalul Moldova Curata despre tranzactii incheiate in situatie de conflict de interese de catre primarul din Ungheni a generat comentarii care indicau si asupra "intereselor" altor functionari si consilieri raionali legate de banii publici. Persoanele respective s-ar putea simti lezate de asemenea afirmatii care, de fapt, nu sunt probate si nici nu pot fi in conditiile unui comentariu. Pe de alta parte, aceste comentarii ar putea deveni prilej de noi investigatii atat pentru jurnalistii din Chisinau, cat si pentru cei din regiune. Unde e mijlocul de aur aici?

31 Mar 2015, 09:12 #7 +1

Absolut de acord, Viorica, putem s[ folosim unele comentarii in calitate de semnale, doar cu conditia ca ele sa fie macar formal probate si sa respecte niste reguli de bun simt

Înregistrat: Jun 2024

Oraș: Chișinău

Teme moderate: 3

30 Mar 2015, 13:33 #8 +3

Înregistrat: Jun 2024

Postări: 6

Este necesară o filtrare a tuturor mesajelor și comentariilor ce apar în urma unor discuții, postări pe paginile electronice, sms-urilor expediate în timpul unor emisiuni în direct pentru a demonstra oamenilor cu gradul zero de cultură și inteligență că nu gândirea lor mișcă lucrurile și că există oameni cărora le pasă de ceea ce se întâmplă în jur. Totodată, vom fi scutiți de critici și comentarii defăimătoare neargumentate și cuvinte necenzurate. Oamenii vor fi mai atenți la ceea ce spun și vor gândi înainte de a o face. Totul pornește de la felul nostru de a comunica cu cei din jur și dacă la acest capitol vom fi putrezi, întreg sistemul nu va putea fi altfel. E timpul să gândim și să acționăm!

30 Mar 2015, 11:01 #9 0

Înregistrat: Jun 2024

Postări: 50

Bună ziua! MediaForum e activ: Start dezbateri!

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta